Skip to content

Afslutningen på Mich Vraas Dansk Vestindien trilogi

Efter at have læst sleeperhittet Haabet sidste år, blev jeg selvfølgelig også nødt til at læse Peters kærlighed, da den udkom. Nu har Mich Vraa skrevet slutningen på sin trilogi om Dansk Vestindien: Faith – og det er en værdig afslutning.

Det var en ren tilfældighed, at jeg endte med at læse Haabet. Bogen var på tilbud og den havde en dragende forside. Jeg bladrede lidt i den og selvom jeg ikke var overbevist om det fængende ved brev/dagbogsformatet som bogen er skrevet i endte jeg med at købe den – heldigvis. Haabet ledte mig til Peters kærlighed og nu er jeg færdig med Faith.

Det kan godt være lidt svært at skille bøgerne fra hinanden. Misforstå mig ikke, de kan sagtens læses hver for sig og uafhængigt af hinanden, men alligevel hænger de ubønhørligt sammen, når du først har læst dem alle. Derfor er dette kun en delvis anmeldelse af Faith, men også en anmeldelse af hele Mich Vraas trilogi.

Faith i en smuk indbundet udgave.

Brevbog

Ligesom sine forgængere er Faith skrevet i brevformatet, som efter min mening sjældent fungerer optimalt. Hvert kapitel er et uddrag af et brev, en dagbog, en avisartikel eller noget helt fjerde som i sin helhed skaber en samlet historie. For at gøre det hele lidt mere kompliceret bliver historien/historierne ikke fortalt kronologisk, da Vraa hopper frem og tilbage i tiden efter forgodtbefindende (jeg er glad for at jeg sad med en fysisk bog og ikke en e-bog, da jeg flere gange havde brug for at kigge tilbage, for lige at holde øje med personer og datoer).

Denne fortællemåde burde ikke fungere. Den burde være rodet og upersonlig, men det er den ikke. Mich Vraa har et fantastisk levende sprog, og selvom du kun stifter bekendtskab med personerne i korte glimt, lærer du dem at kende – ja, jeg vil ligefrem sige, at du nærmest bliver intim med dem. Se det er da et levende sprog.

Dansk Vestindien kommer til live

Grundet formatet, kan det være lidt svært at fortælle hvad Faith helt præcist handler om. Jeg vil dog prøve alligevel. Faith er, udover at være navnet på bogen, også navnet på en af hovedpersonerne. Hun er en ung kvindelig fotograf, der bog på De Vestindiske Øer i 1917, da de bliver købt og overdraget til USA. Hun har aldrig følt, at hun er dansker, og hun ved, at hun ikke vil føle sig som amerikaner. Hun oplever en tid, hvor magtskiftet får store konsekvenser for øernes historie og hun forsøger at fange det gennem sin kameralinse.

Se, det er Faith – en stærk kvinde. Og selvom jeg hurtigt lærte hende at kende, så er der skildringerne af Dansk Vestindien – eller De Vestindiske øer, som er virkeligt interessant, og øernes fortælling fortælles både gennem Faith og flere andre personer. Det er her Mich Vraa virkeligt brillere. I denne bog møder vi nemlig også de første danskere, som betræder Dansk Vestindien og eksempelvis præsten, der vil kristne indianerne – en tidslinje, der foregår lang tid føre Faith overhovedet bliver født.

Vi møder også Carl, Faiths far, der er den uægte søn af Peter von Scholten og dennes sorte elskerinde. Dette er igen en fortælling som har sin helt egen tidslinje.

På denne måde kommer Dansk Vestindien til live. Historierne flettes ind og ud af hinanden og selvom omdrejningspunktet er Faith, så er det øerne og deres historie, som virkeligt kryber ind under huden.

Bogen uden sit ellers flotte smudsomslag.

De to første bøger 

De to første bøger, er bygget op efter samme skabelon. Her hoppes, der også frem og tilbage i tiden og vi følger flere forskellige personer. Alligevel, er der dog også en rød tråd. I bog nummer et, Haabet, er det slavetiden, der på levende og modbydelig vis udfolder sig foran læseren. Og i bog nummer to, Peters kærlighed, er det tiden, hvor Peter von Scholten var  generalguvernør på Sankt Croix i Dansk Vestindien, der er omdrejningspunktet.

Anbefaling

Mich Vraas Dansk Vestindien trilogi kan klart anbefales i sin helhed. Selvfølgelig kan du vælge kun at læse en enkelt, men hvorfor nøjes, når du kan læse det hele, jeg garanterer dig for at bøgerne bliver med dig længe efter den sidste side.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelse

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: