Skip to content

Y: The Last Man af Brian K. Vaughan m.fl.

Så kom jeg lige igennem knap 1.500 sider i selskab med den sidste overlevende mand på kloden. Jeg taler her om den samlede tegneserie Y: The Last Man, som er skrevet af Brian K Vaughan. Serien er blevet samlet i tre flotte bøger, der er udgivet i en Absolute Edition af Vertigo.

Den sidste mand på kloden

Bog nr. 1.

Alle pattedyr med et y-kromosom falder uden varsel døde om og med ét er kloden kun befolket af kvinder. Samfundet bliver kastet ud i kaos og alt tyder på, at den nulevende generation af menneskeheden vil blive den sidste.

Der er dog én enkelt undtagelse: Yorick Brown overlever ved et mirakel, ingen ved hvorfor. Yoricks mor sidder i den amerikanske kongres og hun beordre en agent fra den hemmelige eliteenhed The Culper Ring, til at eskortere sin søn til en læge, der kan undersøge Yorick og finde ud af hvorfor netop han overlevede. Dette bliver starten på en lang og spændende rejse.

Fascinerende koncept

Bog nr. 2.

Hele ideen omkring Y: The Last Man er fascinerende. Hvad ville menneskeheden gøre, hvis vi pludselig kun havde én generation tilbage at leve i? Brian K. Vaughan (ham der bl.a. også har skrevet Saga), giver her sit bud. Pludselig bliver det tydeligt, hvor opdelt verden har været i køn. Størstedelen af verdens ledere forsvinder. Flyene styrter ned fra himlen, fordi størstedelen af alle piloter er mænd. Militæret svinder ind til næsten ingenting… og listen fortsætter.

Der opstår forskellige grupperinger, der hver har deres egen teori om hvad der er sket. Er det guds straf, et biologisk våben, Darwins teori eller noget helt fjerde?

Når det kommer til stykket, er det slet ikke grunden til katastrofen, der er det afgørende, men det at finde en løsning på hvordan menneskeheden kan fortsætte, der er det essentielle i fortællingen. Det og så den måde hvorpå de overlevende takler alle de nye udfordringer.

Smukt fortalt i flotte bøger

Den sidste bog. I denne udgave indeholder alle bøgerne bl.a. originale manuskrifter og koncept art.

Y: The Last Man er skrevet af Brian K. Vaughan og tegningerne er af Pia Guerra, Goran Sudžuka, Paul Chadwick og Jose Marzan Jr.. Dette værk er et smukt eksempel på hvordan det endelige resultat bare fungerer. Billeder, tekst og handling arbejder sammen mod det endelige formål at vise en gribende og menneskelig fortælling.

Serien er udgivet af flere gange. Den version jeg her er Absolute Y: The Last Man, som er tre store hardback bøger i hver deres bogkassette, med læsebånd. Bøgerne er af god kvalitet og billedkvaliteten er helt i top – så hvis du vil læse serien, så køb denne udgave. Det er især ret fedt at bøgerne er så store som det er. Det giver god mulighed for at nyde de flotte tegninger.

Gribende, menneskelig fortælling

Flot placeret i bogreolen – jeg bliver hurtigt en fattig mand.

Serien om Yorick og de mennesker han møder er et godt eksempel på hvad tegneserieformatet kan. Brian K. Vaughan og co.’s værk er ikke bare en historie, det er et kunstværk. Det er en fortælling om det at være menneske og det er samtidig lang tid siden, jeg har læst en bog, der var så spændende som denne. Det er ganske enkelt en bog (eller tre), der bare skal opleves.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 4 / 5. Antal stemmer: 1

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelseGraphic Novel

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: