Skip to content

Broderier af Marjane Satrapi

Marjane Satrapi er nok mest kendt for Persepolis, hendes graphic novel om sin barndom og ungdom i Iran. Broderier indeholder sort/hvide tegninger i den sammen stil og ligeledes er Marjane Satrapis afvæbnende humor ikke til at tage fejl af.

Bare rolig, vi siger det selvfølgelig ikke til nogen

Kvinderne i Marjane Satrapis familie taler sammen, mens mændene sover til middag. De er åbenhjertige og holder intet tilbage, mens de fortæller og diskuterer om emner som arrangerede ægteskaber, sex, mænd og hvordan man restaurerer en jomfruhinde (hvilket er det bogens titel refererer til).

Det kan godt være, at deres seksualitet bliver undertrykt af staten i Iran, men det forhindrer ikke kvinderne i at tale lige fra hjertet, når de er forsamlet i familiens lag. Og der er ikke noget emne, der er for farligt eller pinligt til at blive taget op.

Der er altid plads til en bog mere i bogreolen. Broderier står fint placeret ved siden af Marjane Satrapis Persepolis 1 og 2.

Kvindeundertrykkelse

Det er ingen hemmelighed, at Marjane Satrapi er stærkt kritisk overfor det kvindeundertrykkende regime i Iran. Det har hun gjort tydeligt klart i både Persepolis og nu i graphic novel Broderier. Når hun selv sidder sammen med sin familie, kommer alle emner på tale og det kan i sig selv ses som en åbenlys kamp mod den undertrykkelse, som både stat og tradition har etableret.

Samtalerne er lige fra hjertet og de vil ramme noget fundamentalt i alle mennesker. Det kan nemlig godt være, at kvinderne gør oprør mod det etablerede i det skjulte, men de viser samtidig, at de i grund og bund er helt almindelige mennesker, som langt de fleste vil kunne identificere sig med.

Som sagt: Ærligt og fyldt med humor.

Den anden side

En af Marjane Satrapis store styrker er, at hun formår at vise kvinderne i Iran og deres kultur fra en anden side, end den vi typisk hører om i medierne. Kvinderne i Broderier er helt almindelige. Vi kender dem alle sammen, fordi de er vores søstre, veninder og mødre. De mødes og taler sammen om emner som interesserer dem. De taler om mænd, familie og sex. Det kan godt være de er undertrykte af et autoritært regime, men det er ikke det sammen som at de ikke kan tænke selv, eller udtrykke deres egne holdninger og tanker.

Marjane Satrapi har en stærk satirisk tone, som kommer til udtryk gennem både hendes fantastiske tegninger og hendes humoristiske og skarpe tekster. Da Satrapis bedstefar til sidst begynder at blande sig efter sin lur, får han blot at vide at han skal lade være med at blande sig og gå ind og sove videre. Kvinderne taler og revolutionen er startet.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelseGraphic Novel

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: