Skip to content

Artemis – rum-action af Andy Weir

Indtil videre er Andy Weir nok mest kendt som værende forfatteren til The Martian, som er blevet filmatiseret af Ridley Scott. Men hans nyeste bog, Artemis, (som for resten også er i gang med at blive filmatiseret), er mindst lige så spændende og her kommer min mening om den…

Action på månen

Vi befinder os på Artemis, den første by på månen. Jazz Bashara er en ung portør og fritidssmugler. Hun får mulighed for at udvide sin kriminelle forretning, da den velhavende Trond Landvik giver hende et tilbud, som hun ikke kan sige nej til: Hun skal saboterer en stor virksomhed på månen, så Landvik kan overtage forretningen. Selvfølgelig går alt ikke som planlagt.

Spændingen er i detaljen

Det der gjorde Andy Weirs The Martian til en så stor succes, var den realistiske detaljerigdom, som både bogen og filmen var bygget på. Den var skoleeksemplet på hard science fiction, som bl.a. Arthur C. Clark også var kendt for. Videnskaben bag fortællingen byggede på rigtig videnskab og det samme er sagen, når det kommer til Artemis.

Fortællingen foregår i en forholdsvis nær fremtid, og selvom det i bund og grund er en heist fortælling med en masse action, så er det tydeligt at Andy Weir har styr på sin videnskab, da netop mange af de udfordringer, som heltinden kommer udfor er videnskabsbaserede. Det er svært ikke at blive grebet af denne detaljerigdom og Artemis er et vidunderligt eksempel på at hard science fiction stadig lever i bedste velgående – ja, måske har genren faktisk endnu en storhedstid.

En heltinde med kant

Indrømmet, jeg blev nok en lille smule forelsket i Andy Weirs heltinde, mens jeg læste Artemis. Jazz er en fantastisk karakter, som handler ud fra sine egne etiske regler, men som så absolut ikke følger andres. Som læser forstår du strakt, hvor hun kommer fra. Du forstår hendes handlinger – både dig gode og de mindre gode. Og du forstår i det hele taget, hvordan Jazz tænker. Hun er en ung kvinde med kant og du kommer hurtig til at føle med hende på godt og ondt.

Så er rumeventyret skudt i gang.

En tour de force i bogform

Jeg hader at bruge udtryk som “tour de force”, udtrykket er blevet brugt til ukendelighed, så det nærmest lyder som en kliché. Men nogle gange skal man nu engang bare bruge det udtryk, der passe bedst og det gør det her. Artemis er en lang tour de force.

Nærmest fra første side bliver du kastet ud i den spændende handling, møder en fantastisk heltinde og får beskrevet et troværdigt og videnskabsbaseret miljø. Artemis er en spændingsroman, som jeg slugte meget hurtigt, og som jeg varmt vil anbefale til alle, der godt kan lide spænding og science fiction.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelseScience Fiction

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: