Skip to content

Factfulness – verden er ikke som du tror

WOW – Så blev jeg da lige en hel del klogere. Hvorfor denne bog ikke er fast pensum i folkeskolen ved jeg virkeligt ikke, men forhåbentligt bliver den det, fordi den viser hvordan verden rent faktisk hænger sammen. Undertitlen: “10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror”, siger det hele.

Verdenssituationen, som den rent faktisk er (og ikke som medier og politikerer tror den er)

Hvis du tror, at verden har det skidt, så er der gode nyheder i vente. I følge Hans Roslings bog Factfulness, så går det faktisk udmærket. Det store problem er bare, at der ikke rigtigt er nogen der har opdaget det. Medierne, politikerne og store dele af befolkningen er ganske enkelt bange for noget, som slet ikke er der… Og det er selvfølgelig et stort problem. Her kommer Factfulness på banen. Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund fortæller gennem faktabaseret viden om, hvorfor vi alle sammen tager fejl og det er gribende læsning.

For at gøre det både nemt og interessant at forstå pointen, starter bogen ud med at stille dig 13 faktaspørgsmål om verdens tilstand. F.eks. bliver du spurgt om:

  • I løbet af de seneste 20 år er andelen af verdens befolkning, som lever i ekstrem fattigdom… A: næsten fordoblet B: forblevet mere eller mindre den samme C: næsten halveret.

Hvor mange tror du i gennemsnit, der svarer rigtigt på ovenstående spørgsmål? Det rigtige svar er 7 % – JA SYV PROCENT – WOW!!!

Der går selvfølgelig ikke så lang tid før man fanger pointen, du skal svare positivt, fordi det faktisk går godt. Det kan også være, at du med det samme svare C, som er det rigtige svar. Men ville du også have gjort det, hvis jeg ikke allerede havde fortalt dig præmissen for bogen? De fleste ville ikke!

Burde være obligatorisk læsning

Factfulness er skrevet med et humoristisk glimt i øjet og med Hans Roslings fantastiske form for humor. Den er fyldt med små anekdoter og historier, som formår at gøre statistikker både spændende og underholdende, hvilket må siges at være en bedrift i sig selv.

Alle skolebørn burde læse denne bog, men den burde også blive obligatorisk læsning til alle former for beslutningstagere inden for både politik og erhvervsliv, da uhyggeligt mange beslutninger bliver taget på et helt forkert grundlag.

Hans Rosling tager pulsen på verden.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelse

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: