Skip to content

Pigerne fra Nordkorea – anmeldelse af B.W. Jones’ roman

Hvordan livet og hverdagen er i Nordkorea, kan de fleste kun gisne om. Alligevel giver B.W. Jones her sin version af livet i det lukkede land, baseret på research (og nok også en del fantasi). Resultatet er spændende, tankevækkende og desværre også mangelfuld.

Flugten over grænsen

Pigerne Gi og Il-sun mødes på Hjemmet for Forældreløse Piger. Her har de et tag over hovedet og de får noget at spise, hvilket ikke er nogen garanti for den almene borger i landet, der regeres af Den Store Leder. Da de to veninder bliver nødt til at flygte fra Nordkorea går det fra slemt til værre.

Det lykkes for Gi og Il-sun at flygte fra det totalitære diktatur, men det skal vise sig at lykken ikke nødvendigvis er på den anden side af grænsen. Her bliver de solgt af menneskehandlere til prostitution og de ser sig dermed blot fanget i en ny situation i en verden hvor menneskeliv er billige.

Vigtig fiktion

Der er ingen tvivl om at B.W. Jones‘ roman Pigerne fra Nordkorea er en vigtigt bog. Den sætter ord på livet i Nordkorea og menneskeliggør de skæbner, der lever der i en tid, hvor næsten al information omhandlende landet handler om politik. Samtidig handler den om grænser (både de fysiske og de menneskelige) og den handler om menneskehandel og prostitution. Det er store emner og en bog, der giver emner som disse fokus, vil altid være vigtig.

Og her kommer så mit men: Pigerne fra Nordkorea er skrevet så alle pointer bliver så tydeligt forklaret, at du ikke ville kunne undgå at forstå dem, selv hvis du var både blind og dum. Pointerne fylder ganske enkelt alt for meget og kommer hurtigt til at overskygge handlingen om de to skæbner fra Nordkorea, som det jo er meningen, at vi skal følge og have sympati for.

Jeg vil have mere Gi og Il-sun

De to kvindelige hoverpersoner er karikerede og overfladiske. Jeg kan godt fornemme, at der er tænkt over dem og at der lurer en rigtig personlighed under overfladen, men den dukker aldrig rigtigt op. Den egentlige hovedperson er alle de, indrømmet vigtige, pointer om livet i Nordkorea og menneskehandel. Dermed ender Pigerne fra Nordkorea med kun at føles som en halv historie, der mangler en del af sit indhold og det er synd, da den har enormt meget potentiale.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelse

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: