Skip to content

Ex Machina: The Complete Series Omnibus – en mastodont af Brian K. Vaughan

Gennem de sidste to uger har jeg læst mig gennem Brian K. Vaughans omfattende samlede serie: Ex Machina. Det er en mastodont omhandlende superhelte, politik og drama. Her kommer min ærlige mening om den samlede fortælling.

En stor og lækker bog med den samlede fortælling. Den står altså bare godt i reolen.

Superhelt som politiker

Da ingeniøren Mitchell Hundred kommer i forbindelse med en mystisk genstand, får han pludselig evnen til at tale med maskiner. Denne evne udnytter han ved at blive superhelten The Great Machine. Under 9/11 forhindrer The Great Machine det ene tårn af World Trade Center fra at kollapse og bliver derefter en nationalhelt.

Mitchell Hundred bruger sin popularitet til at smide maskinen og gå ind i politik, som New Yorks borgmester. I sin nye stilling står han over for både jordnære udfordringer og de mere fjerne, som trækker tråde tilbage til hans superheltedage.

Politik vs. klassisk superhelt

Det er sjældent, jeg er så længe om at læse en bog, som jeg har været om at læse Ex Machina. Grunden til dette er, at Brian K. Vaughans graphic novel (oprindeligt udgivet som 50 tegneseriehæfter), er en lidt rodet affære. Vaughan selv har sagt, at det er en historie om politik og ikke om superhelte, men når det kommer til stykket, så er det en historie om både superhelte, politik og en god omgang soap. Jeg kunne godt have savnet en lidt mere skarp rød tråd, men ikke desto mindre er det en fascinerende fortælling, der lurer under overfladen.

Bedst som man bliver bidt af en politisk historie, skal vi høre om en superskurk, bedst som man bliver bidt af en klassisk superhelt, skal vi høre om en skraldestrejke og bedst som noget af det andet sker, kommer der pludselig kærlighed, venskab eller noget helt tredje ind i billedet. Brian K. Vaughan favner bredt og rammer ikke altid plet, men det er ikke desto mindre imponerende hvor stor en verden han har skabt med denne omnibus. Jeg ville bare ønske, at hullerne og de ubesvarede spørgsmål blev fyldt mere ud. Faktisk kunne værket sagtens have været dobbelt så langt. Det ville kun have gjort historien bedre.

En tung mursten

Ex Machina: The Complete Series Omnibus er en flot og tung moppedreng af en bog. Den samler alle udgivne albums med historien og resultatet er en stor og flot hardback med smudsomslag. Jeg er stor fan af disse store bøger, men når det kommer til den endelige læseoplevelse, så er dette altså en noget bøvlet bog at sidde med på skødet.

Til gengæld får du hele historien samlet med alle de fantastiske billeder trykt i fantastiske og klare farver i stort format – det er altså bare dejligt.

En blandet oplevelse

Jeg er stor fan er Brian K. Vaughan. Y – The last man er en af minde favoritter og jeg er godt i gang med Saga-sagaen. På trods af min tidligere kritik, så er Ex Machina et imponerende og omfattende værk, der indeholder en stor historie og nogle flotte tegninger. Jeg ville ønske at historien havde fået mere plads til at udfolde sig, men selvom dette ikke er sket, så vil jeg alligevel klart anbefale bogen, som giver et anderledes take på en genre, som efter min mening trænger til fornyelse.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelseGraphic Novel

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: