Skip to content

Boganmeldelse: 102 minutter – en uhyggelig bog om 9/11

Midt i en større bunke af brugte bøger, som jeg tidligere har købt, fandt jeg bogen 102 minutter – Den utrolige historie om kampen for at overleve i tvillingetårnene af Jim Dwyer og Kevin Flynn. Det er en uhyggelig, dokumentarisk bog, som giver et gribende indblik i de rædsler, som foregik d. 11. september 2001 i New York.

102 minutter

De fleste kan tydeligt huske, hvor de var da tvillingetårnene blev ramt af det store terrorangreb i 2001. Inde i tårnene befandt der sig 14.000 mennesker, da flyene torpederede dem og i løbet af 102 minutter blev verden forandret. Denne bog er historien om de mennesker, der befandt sig i World Trade Center.

Jim Dwyer og Kevin Flynn har baseret bogen på en lang række interviews med overlevende, samt en masse research og alt dette materiale er blevet samlet til en uhyggelig historie, der både fortæller hvad der skete på et helt personligt plan, samt viser hvordan det kunne gå så galt.

Den menneskelige historie

I 102 minutter møder vi de mennesker, der var i World Trade Center, da tvillingetårnene blev ramt – nogle overlever, nogle gør ikke, men de har alle det til fælles at de er rigtige mennesker, der her får lov til at fortælle deres historier (dem der ikke overlevede, får selvfølgelig deres historie fortalt af andre, der overlevede).

Her er helt almindelige mennesker, der møder ind på arbejde og bliver udsat for en utænkelig prøvelse og vi er med på sidelinjen, både når de møder ind til endnu en hverdag og når de kæmper for deres liv i de brændende tårne.

Hvordan kunne det gå så galt?

Forfatterne er begge journalister og bogen springer mellem at fortælle de menneskelige historier og fortælle om redningsarbejdet og konstruktionen af bygningerne. Hvor førstnævnte er indlevende beskrevet på et personligt og subjektivt niveau er sidstnævnte derimod mere kritisk journalistisk arbejde.

Der var mange mennesker, der blev reddet ud af de brændende tårne, men der var også mange mennesker, der ikke blev reddet ud, vel at mærke mennesker, som kunne være blevet reddet, hvis eksempelvis brandvæsen og politi havde kommunikeret med hinanden og samarbejdet, hvis tvillingetårnene var blevet sikret efter moderne standarder og hvis der fandtes en plan for hvad man skulle gøre, hvis et fly skulle flyve ind i bygningerne.

Spændende læsning

102 minutter er spændende, interessant og uhyggelig læsning. Det er beretningen om mennesker, der bliver udsat for et terrorangreb, som ingen havde forestillet sig kunne ske og hvordan de agerede i den givne situation. Det er samtidig en journalistisk beretning om alt det der gik galt både inden og efterfølgende.

Jim Dwyer og Kevin Flynn har med bogen skabt et gedigent journalistisk stykke arbejde, som herfra klart kan anbefales.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelse

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: