Skip to content

Boganmeldelse: Jord og hjerte af Vibeke Marx

⭐⭐⭐⭐

Vibeke Marx har skrevet over 50 bøger, siden hun debuterede som forfatter i 1982 (samme år som jeg blev født). Derfor kan det godt undre mig, at det først er nu, jeg stifter bekendtskab med hende, men tilfældighederne ville, at jeg nu har fået læst hendes nyeste bog og det var et spændende bekendtskab.

Jord og hjerte af Vibeke Marx.

En mand går sine egne veje

Vi skriver 1920 og Knud har gjort en pige gravid. Nu kan han enten stå ved sit ansvar eller flygte fra det. Han vælger den sidste løsning. Han sniger sig afsted mod det eventyr, som han ved venter på ham og siger dermed farvel til sin elskede søster og sine forældre.

Knud finder vej til Skotland og jagten på lykken venter forude, selvom han endnu ikke helt ved hvad lykke i det hele taget er for noget. Og har han i det hele taget fortjent den?

En flot hardback bog fra forlaget Modtryk.

Historisk drama?

Oppe i mit hoved bliver jeg ved med at kalde Vibeke Marx’ Jord og hjerte for et historisk drama, men det er det ikke. Den foregår rigtigt nok i fortiden og den skubber lidt til emner som arbejdskamp og kvinderettigheder, men Knuds personlige historie og kvaler overskygger den historiske del og dermed bliver romanens fortælling af mere personlig karakter.

De omstændigheder som hovedpersonen Knud befinder sig i er måske ikke helt så normale i dag som for knap hundrede år siden, men de fleste vil nok kunne relatere til konflikten mellem ansvar og lyst, og det er netop det, der gør Knud til en enormt spændende personlighed. Det kan godt være, at jeg ikke altid er enig, når det kommer til hans beslutninger, men jeg forstår dem og det er i disse menneskelige kvaler, hvor Vibeke Marx brillerer i hendes forfatterskab. Hun formår at bringe menneskeligheden ned i øjenhøjde.

Jeg var til et læserarrangement med Vibeke Marx, hvor jeg var så heldig at få en signering i min bog. Som altid til sådanne arrangementer var der omkring 10% mænd, kom nu ind i kampen.

En roman om det at være menneske

Jeg lærte hurtigt Knud at kende gennem både hans beslutninger og hans relationer til de menneske, som han møder på sin vej. Vibeke Marx opbygger en slags dannelsesrejse for Knud, der dog (heldigvis) ikke altid følger en klassisk og forudsigelig rejse, men på en måde virker mere menneskelig og det er ganske enkelt befriende at læse om denne type af ufuldendte og uforudsigelige mennesker.

En stor tak til Vibeke Marx for Jord og hjerte, som ganske enkelt er en vidunderlig bog.

Hvad synes du om bogen?

Samlet vurdering 0 / 5. Antal stemmer: 0

Vær den første til at give sin mening

Udgivet iAnmeldelse

Bliv den første til at kommentere

Skriv et svar

%d bloggers like this: